Dies fèrtils per quedar-se embarassada

¿Busques un bebè? Hi ha dones que queden embarassades a la primera i dones a les que els hi pot arribar a costar mesos, inclús més d’un any. Però no t’has de preocupar! A l’hora de planificar l’embaràs és fonamental aprendre a reconèixer el teu cicle menstrual, per arribar a determinar els dies de màxima fertilitat.

Algunes dones tenen poc coneixement sobre el seu cicle menstrual, dades que són essencials per identificar quan tens més probabilitats de quedar embarassada. Tot i això, mantenir relacions sexuals durant el període de màxima fertilitat no es garantia d’embaràs, per tant més val no obsessionar-se. Anem doncs a conèixer els dies fèrtils on tindrem les majors probabilitats.

Cicle menstrual: Determina els dies fèrtils

El cicle menstrual pot variar d’una dona a una altra, inclús hi ha casos que en una mateixa dona pot variar de un mes a un altre. Un cicle menstrual regular té una duració mitja d’uns 28 dies, contats a partir del primer dia de menstruació, però es consideren normals cicles entre els 21 i 35 dies.

El teu cicle té dues fases molt diferenciades, la fase fol·licular i la fase lútia. La primera part es dóna entre el dia 1 i la meitat del cicle, és a dir, el dia 14, en el que aproximadament es produeix l’ovulació. Durant aquesta primera part, entre el dia 1 i 6 aproximadament es produeix la menstruació.

Seguint amb aquesta primera part del cicle, és un període en el que es produeix un augment important d’estrògens. A la vegada, un nou òvul comença a madurar i dies després serà expulsat per l’ovari. Durant els dies en que l’òvul baixa per les trompes de Falopi fins l’úter es produeix l’ovulació.

Els 6 o 7 dies centrals del cicle són els més fèrtils, és a dir, del dia 14 aproximadament i els seus 3 següents dies consecutius i anteriors, del dia 11 al 17 aproximadament.

La segona meitat del teu cicle, és a dir la fase lútia, es dona entre el dia 15 i 28 aproximadament. Durant els primers dos o tres dies encara pots estar ovulant, és a dir, que pots quedar embarassada. Durant aquesta fase es produeix un augment de la progesterona, que pot provocar nerviosisme o irritabilitat fins el punt d’allargar-se fins la següent menstruació, a menys que ja hagis quedat embarassada.

Has de tenir present que els espermatozoides poden durar vius dins el teu cos entre 48 i 72 hores. Per aquest motiu si mantens relacions dos o tres dies abans de l’ovulació, un d’aquests espermatozoides que poden haver quedat vius pot fecundar l’òvul en el moment que baixa.

 

Cicles menstruals irregulars

No totes les dones tenen el període cada 28 dies. Hi ha qui tenen cicles més llargs, en el quals l’ovulació es produeix després del dia 14, i altres dones amb cicles més curts en els que l’ovulació s’avança. En aquests casos, evidentment no es compleix el comentat en l’apartat anterior.

També hi ha dones que experimenten canvis en el seu cicle menstrual mes a mes. Per exemple, totes aquelles amb el síndrome d’ovaris poliquístics (SOP), un desequilibri hormonal molt comú, generalment lleu, però que afecta a 8 de cada 100 dones.

Mantenir el control del teu cicle menstrual t’ajudarà significativament, ja que tinguis cicles regulats o no, podràs identificar amb major certesa els teus dies fèrtils.

Signes de l’ovulació, el dies més fèrtils

Aquests són alguns consells sobretot útils per les dones que teniu un cicle menstrual més irregular, ja que us és més difícil determinar els dies fèrtils. Durant l’ovulació la dona experimenta canvis hormonals que produeixen alteracions al seu organisme. Canvis als que habitualment no se’ls hi don importància però a partir d’ara seran la clau per reconèixer el teu període de màxima fertilitat.

El flux vaginal

Al llarg del cicle menstrual es produeixen modificacions significatives en el flux vaginal, per això cal observar el moc cervical (segregat al coll de l’úter) que ens pot ajudar a determinar quan estàs ovulant.

Durant la ovulació el moc cervical augmenta i la seva consistència és cada vegada més enganxosa i elàstica, similar a la clara d’un ou, per ajudar als espermatozous a arribar fins a l’òvul. Pots introduir el dit a la vagina o agafar una petita mostra amb paper higiènic per comprovar l’aspecte del moc. Un cop finalitzada l’ovulació, el moc cervical perd elasticitat i és més sec.

La temperatura basal

La temperatura basal és la temperatura corporal quan et despertes sense moure’t del llit. Té relació amb el cicle menstrual de la dona, ja que determinats els canvis de temperatura ens indicaran quan es produeix la ovulació. Aquest és el mètode sinto-tèrmic de fertilitat que es basa en els canvis de temperatura de la dona.

La temperatura basal es manté baixa fins que es produeix l’ovulació, però quan aquesta es produeix, per efecte de la progesterona, la temperatura basal augmenta entre dos i cinc dècimes. Aquest augment es manté fins que finalitza el cicle menstrual.

És molt important que siguis precisa a l’hora de mesurar la temperatura basal. Has de fer-ho just quan et despertes, sense moure’t del llit.

Espero que aquests consells et siguin útils per controlar els teus dies fèrtils i puguis quedar embarassada ben aviat!

Escriu la Teva Opinió!